Zupa marchewkowo-jabłkowa z koperkowymi kluseczkami

wtorek 19 listopada 2013
  • W zupach można przemycić nielubiane przez dzieci składniki (fot. A. Borowczyk)
    W zupach można przemycić nielubiane przez dzieci składniki (fot. A. Borowczyk)
Nie każdy maluch lubi marchewkę. Można na zachętę zaserwować mu delikatną zupkę, w której marchewki nie widać.

Zupa marchewkowo jabłkowa z koperkowymi kluseczkami jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym zdrowa i pożywna.

Składniki:

Zupa:
5 średnich marchewek
2 jabłka
2 łyżki masła
700 ml bulionu warzywnego
pieprz i sól do smaku

Kluseczki:
1 jajko
koperek
1 łyżka mąki

Wykonanie:
Marchewkę i jabłka obrać i pokroić na kawałki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim marchewkę i jabłka. Całość zalać bulionem i gotować przez około 25-30 minut, aż marchewka będzie miękka. Wszystko wymieszać blenderem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W miseczce roztrzepać jajko, dodać mąkę i posiekany koperek. Wymieszać i delikatnie wlewać na wrzącą zupę małymi porcjami, tak, aby utworzyły się małe kluseczki.

I zupka gotowa. Smacznego!

*Autorka przepisu jest właścicielką katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.

Kategoria: Przepisy kulinarne