Zupa marchewkowo-jabłkowa z koperkowymi kluseczkami
Zupa marchewkowo jabłkowa z koperkowymi kluseczkami jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym zdrowa i pożywna.
Składniki:
Zupa:
5 średnich marchewek
2 jabłka
2 łyżki masła
700 ml bulionu warzywnego
pieprz i sól do smaku
Kluseczki:
1 jajko
koperek
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Marchewkę i jabłka obrać i pokroić na kawałki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim marchewkę i jabłka. Całość zalać bulionem i gotować przez około 25-30 minut, aż marchewka będzie miękka. Wszystko wymieszać blenderem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W miseczce roztrzepać jajko, dodać mąkę i posiekany koperek. Wymieszać i delikatnie wlewać na wrzącą zupę małymi porcjami, tak, aby utworzyły się małe kluseczki.
I zupka gotowa. Smacznego!
*Autorka przepisu jest właścicielką katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.