Beztłuszczowe nuggettsy z sosem jogurtowym
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
1/2 szklanki maślanki
2 szklanki płatków kukurydzianych
sól, pieprz
2 jajka
Sos:
1 szklanka jogurtu naturalnego
koperek
1 ząbek czosnku
cukier
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem. Całość zalać maślanką i odstawić na godzinę do lodówki. Płatki zgnieść blenderem, a jajka roztrzepać. Wyjąć zamarynowane mięso, obtoczyć kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych. Ułożyć na natłuszczonej blasze w piekarniku. Piec w piekarniku około 10 min w temperaturze 200 stopni. Jogurt przelać do miski, dorzucić starty czosnek i posiekany koperek. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
*Autorka przepisu jest właścicielką katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.