Bakłażanka z mięsem i pomidorami

piątek 4 kwietnia 2014
  • Wykonanie zapiekanki nie jest skomplikowane (fot. dok)
    Wykonanie zapiekanki nie jest skomplikowane (fot. dok)
Nie wszystkie maluchy lubią bakłażany, ale zawsze warto spróbować je do nich przekonać. Moje dzieci je uwielbiają, odkąd po raz pierwszy zrobiłam im zapiekankę mięsno – bakłażanową, którą nazywają bakłażanką.

Składniki dla czterech głodnych osób:

1 kg bakłażanów,

0,5 kg mięsa mielonego,

2 puszki pomidorów,

3 opakowania mozzarelli w kulce,

2 ząbki czosnku,

pęczek liści bazylii,

pół łyżeczki cukru

sól, pieprz, bazylia suszona, mięta suszona, (można dorzucić inne ulubione zioła)

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić na plastry, posolić z obu stron. Poczekać chwilę aż puszczą sok, który następnie należy wytrzeć. Plastry bakłażana ułożyć na blasze, posmarować oliwą z oliwek, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut – mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Mięso usmażyć na patelni, dodając do smaku wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, część liści bazylii. Wlać do niego pomidory w puszce, dodać cukier, gotować parę minut. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana, mięso z pomidorami, mozzzarellę pokrojoną w plasterki. Zapiekać chwilę w piekarniku. Na koniec udekorować listkami bazylii.

Kategoria: Przepisy kulinarne