Bakłażanka z mięsem i pomidorami
Składniki dla czterech głodnych osób:
1 kg bakłażanów,
0,5 kg mięsa mielonego,
2 puszki pomidorów,
3 opakowania mozzarelli w kulce,
2 ząbki czosnku,
pęczek liści bazylii,
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz, bazylia suszona, mięta suszona, (można dorzucić inne ulubione zioła)
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić na plastry, posolić z obu stron. Poczekać chwilę aż puszczą sok, który następnie należy wytrzeć. Plastry bakłażana ułożyć na blasze, posmarować oliwą z oliwek, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut – mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Mięso usmażyć na patelni, dodając do smaku wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, część liści bazylii. Wlać do niego pomidory w puszce, dodać cukier, gotować parę minut. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana, mięso z pomidorami, mozzzarellę pokrojoną w plasterki. Zapiekać chwilę w piekarniku. Na koniec udekorować listkami bazylii.