Placki ziemniaczane inaczej
SKŁADNIKI:
Placki:
6 ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos tatarski:
1,5 szklanki majonezu
1 słoik pieczarek marynowanych
4 jajka
4 ogórki konserwowe
1 łyżka musztardy
2 łyżki kwaśnej śmietany
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzany olej, łyżką, nakładamy ciasto i formujemy w okrągłe placuszki. Smażymy ok. 3 min z każdej strony.
Następnie usmażone placki kładziemy na ręczniki papierowe, żeby nadmiar tłuszczu został przez nie wchłonięty, a potem umieszczamy na talerzu. Składniki na sos tatarski mieszamy razem i tak przygotowanym sosem tatarskim pokrywamy placki. Na wierzch kładziemy kawałeczki łososia.
Można udekorować talerz natką pietruszki, listkami bazylii czy pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!