Placki ziemniaczane inaczej

wtorek 15 kwietnia 2014
  • Placki w nieco innym wydaniu niż klasyczne (fot. Patison)
    Placki w nieco innym wydaniu niż klasyczne (fot. Patison)
Placki można podawać na wiele sposobów: z cukrem, dżemem, śmietaną. My jednak proponujemy nieco inne połączenie smaków.

SKŁADNIKI:

Placki:
6 ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos tatarski:
1,5 szklanki majonezu
1 słoik pieczarek marynowanych
4 jajka
4  ogórki konserwowe
1 łyżka musztardy
2 łyżki kwaśnej śmietany
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzany olej, łyżką, nakładamy ciasto i formujemy w okrągłe placuszki. Smażymy ok. 3 min z każdej strony.
Następnie usmażone placki kładziemy na ręczniki papierowe, żeby nadmiar tłuszczu został przez nie wchłonięty, a potem umieszczamy na talerzu. Składniki na sos tatarski mieszamy razem i tak przygotowanym sosem tatarskim pokrywamy placki. Na wierzch kładziemy kawałeczki łososia.
Można udekorować talerz natką pietruszki, listkami bazylii czy pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

 

Kategoria: Przepisy kulinarne