Pasztet domowy

środa 28 marca 2018
  • Tak wygląda pasztet krótko po wyjęciu z pieca (fot.dok)
    Tak wygląda pasztet krótko po wyjęciu z pieca (fot.dok)
Najlepsze przepisy na pasztet to te przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wielu z nas lubi włożyć do nich swoje trzy grosze i metodą prób i błędów z czasem dochodzić do tego, co nam smakuje najbardziej.

Składniki na dwie foremki:

1 kg mięs (wołowina, wieprzowina, pierś indyka),

30 dag wątróbki drobiowej,

30 dag słoniny,

3 średnie cebule,

kilka ząbków czosnku,

1 bułka,

4 całe jajka,

gałka muszkatołowa,

pieprz, sól, ziele angielski, liście laurowe,

oliwa, kieliszek wódki.

Przygotowanie:

Mięso pokrojone w kostkę usmażyć (najlepiej każde osobno) z przyprawami, czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, podlewając wodą. Słoninę pokrojoną w kostkę dusić razem z cebulą. Wątróbkę także udusić w kawałkach. Wszystko przerzucić do największego garnka, chwilę dusić razem, dorzucić bułkę w kawałkach, tak żeby namokła. Po wystudzeniu zmielić wszystko dwa razy w maszynie do mielenia. Doprawić gałką muszkatołową, dolać kieliszek wódki i wrzucić jajka, wymieszać. Przełożyć do podłużnych foremek i piec ok. 1 godz. i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Kategoria: Przepisy kulinarne