Różowy chłodnik - idealny na upalne dni

piątek 7 lipca 2017
  • Chłodnik z botwinki zachwyca wyglądem i smakiem (fot. alex)
    Chłodnik z botwinki zachwyca wyglądem i smakiem (fot. alex)
Chłodniki to idealne zupy na cieplejsze dni. Chłodnik z botwinki, oprócz walorów zdrowotnych i smakowych, ma również niebywale „smaczny” kolor – na pewno mali smakosze skuszą się na taki specjał.

Składniki

    1 litr kwaśnego mleka lub maślanki
    100 ml śmietany 18 proc.
    pęczek botwiny
    pęczek koperku
    1 ogórek zielony
    sól, pieprz
    sok z cytryny

Przygotowanie

Botwinkę myjemy, następnie drobno kroimy: osobno buraczki, potem łodyżki z liśćmi. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy buraczki doprawione solą - gotujemy 4 minuty. Potem dodajemy pozostałą część botwinki i znów gotujemy 4 minuty pod przykryciem.
Do dużej miski wlewamy maślankę lub kwaśne mleko oraz kwaśną śmietanę. Dorzucamy starty na grubych oczkach ogórek, przestudzoną botwinę, sok z cytryny i posiekany drobno koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Gotowy chłodnik można podawać oprószony świeżym koperkiem, z gotowymi ptysiami lub podprażonym słonecznikiem.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy