Biszkopt z truskawkami i galaretką

środa 7 czerwca 2017
  • Ciasto z truskawkami (fot. alex)
    Ciasto z truskawkami (fot. alex)
Uwielbiam truskawki. Wiele razy próbowałam zrobić dobre ciasto z truskawkami i galaretką. Niestety często biszkopt wychodził za suchy, a bita śmietana za rzadka. Dopiero przepis pewnej doświadczonej gospodyni z Tychów spowodował, że ciasto wyszło idealnie. Pani Danusiu - dziękuję!

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek mąki

5 łyżek cukru lub erytrolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa bitej śmietany:

1 duża śmietana kremówka 30 proc.

1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo 2 galaretki do zalania całości.

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy białka na sztywną masę, potem powoli dodajemy cukier, pojedyńczo żółtka oraz powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Co ważne: całość miksujemy mikserem minimum 10 minut. Gładką, jednolitą masę przelewamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem i pokrytej bułką tartą. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 170 stopni.

Śmietanę ubijamy, tak, aż powstanie nam sztywna bita śmietana :) Do niej dodajemy stygnącą już galaretkę (robimy ją wg przepisu na opakowaniu). Miksujemy całość i wykładamy równomiernie na ostudzony biszkopt. Wkładamy na moment do lodówki. Potem na wierzchu układamy truskawki i zalewamy to galaretką.
Następnie - znów do lodówki, a kiedy galaretka stężeje... można jeść! Smacznego!

 

 

Kategoria: Przepisy