Ciasto półkruche ze śliwkami

poniedziałek 16 lipca 2018
  • Ciasto wykonane na warsztatch kulinarnych dla dzieci "Śliwkowy zawrót głowy" Cynamonu Sztuki Gotowania, przez Adama Chodnickiego, syna autorki przepisu (fot. materiały Cynamonu)
    Ciasto wykonane na warsztatch kulinarnych dla dzieci "Śliwkowy zawrót głowy" Cynamonu Sztuki Gotowania, przez Adama Chodnickiego, syna autorki przepisu (fot. materiały Cynamonu)
Śliwki wyróżniają się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik. Oprócz tego świetnie smakują np. w cieście.

Nasza dzisiejsza propozycja to łatwe w przygotowaniu ciasto półkruche ze śliwkami.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

0,18 kg masła

3 żółtka

1 łyżka gęstej śmietany

śliwki

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Schłodzić ciasto na 15 minut. Śliwki umyć, wydrylować. Ciasto wyłożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem i poukładać na nim śliwki. Piec w temp. 1800C przez 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania.

Kategoria: Przepisy kulinarne