Ciasto półkruche ze śliwkami
wtorek 8 października 2019
Śliwki wyróżniają się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik. Oprócz tego świetnie smakują np. w cieście.
Nasza dzisiejsza propozycja to łatwe w przygotowaniu ciasto półkruche ze śliwkami.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
0,18 kg masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
śliwki
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Schłodzić ciasto na 15 minut. Śliwki umyć, wydrylować. Ciasto wyłożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem i poukładać na nim śliwki. Piec w temp. 1800C przez 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania.
Kategoria: Przepisy kulinarne