Gniocchi z gryki i szpinaku

środa 27 sierpnia 2014
  • Gniocchi z gryki i szpinaku. Potarwa została wykonana na warsztatach kulinarnych dla dorosłych "Kuchnia włoska" (fot. materiały Cynamonu)
    Gniocchi z gryki i szpinaku. Potarwa została wykonana na warsztatach kulinarnych dla dorosłych "Kuchnia włoska" (fot. materiały Cynamonu)
Na Śląsku kluski znamy jako składnik sztandarowego dania z roladą i modrą kapustą. Tutaj proponujemy nieco inne wydanie kluseczek - gniocchi. To włoska potrawa, która w połączeniu z poniższymi składnikami daje zdrowe i pożywne danie. Zobaczcie.

Składniki:
ziemniaki 0,3 kg
mąka gryczana 0,2 kg
jaja 2 szt
szpinak liście mrożone 0,1 kg
grana padano (rodzaj włoskiego sera dojrzewającego) 0,06 kg
czosnek
pomidorki cherry
sól, pieprz ziarnisty, oliwa z oliwek, bazylia

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować  w mundurkach, obrać. Przecisnąć przez praskę. Szpinak mocno odcisnąć, posiekać lub zblenderowac.  Dodać szpinak do ziemniaków, połączyć z mąką gryczana i jajkami, krótko wyrabiać. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypana mąką, uformować wałek, spłaszczyć, pokroić na romby. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na oliwie czosnkowej podsmażyć kluski z pomidorami. Wyłożyć na talerz, dodać ser grana padano, dekorować bazylią.

* Waścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne