Gniocchi z gryki i szpinaku
Składniki:
ziemniaki 0,3 kg
mąka gryczana 0,2 kg
jaja 2 szt
szpinak liście mrożone 0,1 kg
grana padano (rodzaj włoskiego sera dojrzewającego) 0,06 kg
czosnek
pomidorki cherry
sól, pieprz ziarnisty, oliwa z oliwek, bazylia
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Przecisnąć przez praskę. Szpinak mocno odcisnąć, posiekać lub zblenderowac. Dodać szpinak do ziemniaków, połączyć z mąką gryczana i jajkami, krótko wyrabiać. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypana mąką, uformować wałek, spłaszczyć, pokroić na romby. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Na oliwie czosnkowej podsmażyć kluski z pomidorami. Wyłożyć na talerz, dodać ser grana padano, dekorować bazylią.
* Waścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.