Hampki czyli zabawne kanapki
Na dwie porcje potrzebne jest:
• 250g mięsa mielonego z indyka
• 1 jajko
• posiekana pietruszka
• sól , pieprz,
• papryka słodka
• pieprz ziołowy
• ew. Łyżka zmielonych otrębów
• 2 bułki grahamki lub razowe
• sałata lodowa lub inna sezonowa
• pomidor
• ogórek
• ser żółty
Mięso formujemy w kuleczki wielkości jajka , spłaszczamy i smażymy na patelni teflonowej lub grillowej na małym ogniu przewracając od czasu do czasu.
Bułki rozcinamy na dwie połówki. Na każdej układamy liść sałaty, ser żółty , mięso, pomidor (obrany ze skóry ). Dekorujemy według własnego pomysłu (inspiracja na zdjęciu) , aby kanapka wyglądała na zabawną twarz.
*Autorka przepisu jest właścicielką, cieszącej się dużą popularnością, katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.