Niebiańskie ciasto orzechowe
Składniki:
125 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka, osobno żółtka, osobno białka
1 szklanka przesianej mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. W trakcie nagrzewania ucieramy masło z cukrem na jednolitą, kremową masę. Dodajemy pojedynczo żółtka, nie przerywając ucierania, aż uzyskasz puszystą gęstą masę. Potem trzeba przesiać przez sito mąkę pszenną zmieszaną z mąką kukurydzianą, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodawać po jednej łyżce do jajek utartych z masłem i cukrem, dolewając za każdym razem odrobinę mleka.
Całość dokładnie rozcieramy, nim dodamy następną łyżkę. Kolej na sok z cytryny i posiekane orzechy. Ubijamy białka na pianę, ale nie za sztywną, a następnie dodajemy ją ostrożnie do ciasta, delikatnie mieszając. Ostatni krok to przełożenie ciasta łyżką do formy. Całość należy piec przez 30-35 minut. Gotowe!
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/