Pulpeciki w sosie koperkowym

czwartek 19 lipca 2018
  • W tych pulecikach z łatwością przemycimy sporą porcję warzyw (fot. mat. Silesia Dzieci)
    W tych pulecikach z łatwością przemycimy sporą porcję warzyw (fot. mat. Silesia Dzieci)
To kolejna propozycja dla tych dzieciaków, które z warzywami są na bakier. W tych pulpecikach przemycimy sporą porcję warzyw, a ich smak przekona nawet największych niejadków.

Składniki na pulpety:

Porcja mięsa wieprzowo-wołowego (ok. 0,5 kg)

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

Jajko

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk

Mąka pełnoziarnista

Bułka tarta

Składniki na sos:

Pęczek koperku

Jogurt naturalny lub śmietana

Mąka

Odrobina masła

Przyprawy: sól, pieprz, ew. ziarenka smaku.

Przygotowanie

Na tarce z grubymi oczkami trzemy marchewkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę. Całość mieszkamy, dodajemy jajko i przyprawy. Dla bardziej dociekliwych niejadków możemy dodatkowo całość zblendować, wtedy nie wyczują żadnych niepożądanych drobinek warzyw. Formujemy malutkie kuleczki i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z mąką. Potem smażymy na oleju. Po obsmażeniu dolewamy wody i dusimy pod przykryciem kilka minut.

Mięso wyciągamy, a na pozostałym po nim tłuszczu robimy sos. Wrzucamy koperek, odrobinę masła, a następnie zmieszaną z wodą i jogurtem mąkę. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy do sosu pulpety.
Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem, kaszą lub ziamniakami – w zależności od upodobań.

Smacznego.  

Kategoria: Przepisy kulinarne