Zdrowe lody bananowe również dla cukrzyków

piątek 9 czerwca 2017
  • Lody bananowe to zdrowy deser, który można przyrządzić również cukrzykom (fot. Sylwia Kościelny)
    Lody bananowe to zdrowy deser, który można przyrządzić również cukrzykom (fot.Sylwia Kościelny)
Podajemy kolejny prosty przepis z wyliczonymi wymiennikami WW-węglowodanowymi i WBT-białkowo-tłuszczowymi dla dzieci chorych na cukrzycę. Deser jest zdrowy i idealny na upalne dni .

Składniki (ok. 10-12 kulek lodowych - 40 g każda):

Jogurt naturalny duży 2 proc. tłuszczu 350g (2WW; 1,5WBT)

Banan (nie powinien być  przejrzały) średnia wielkość 120g bez skórki (3WW)

Całość (pojemniczek): 5WW; 1,5WBT, E=306,5kcal, (Bolus złożony)

Wykonanie:

Banan miksujemy z jogurtem naturalnym. Następnie wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożone lody pozostawiamy na pół godziny i blenderujemy. Gotowe!
Smacznego!

*Sylwia Kościelny jest dietetykiem, specjalistą ds. żywienia człowieka i właścicielką bloga: sylwiakoscielny.blogspot.com. Anna Brończyk-Puzoń to również dietetyk i wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Obie specjalistki zaangażowane są w kampanię "Zdrowie jest smaczne" promującą zdrowe żywienie wśród dzieci w śląskich szkołach i przedszkolach.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne