Zapiekanka z rybą i kolorowym ryżem

wtorek 12 grudnia 2017
  • Prosty i smaczny przepis na zapiekankę z rybą i ryżem (fot. mat. Silesia Dzieci)
    Prosty i smaczny przepis na zapiekankę z rybą i ryżem (fot. mat. Silesia Dzieci)
To przepis wymyślony naprędce: ot, potrzebny był szybki obiad, a w lodówce tylko ryba, cebula, pieczarki i ser. Znalazłam też ryż i tak powstała pyszna zapiekanka, którą zajadała się cała moja rodzina.

Składniki:

3 filety z ryby (dowolne)

1 paczka ryżu

Pół cebuli

20 dkg pieczarek

Jogurt

Mąka

Szklanka bulionu, a jeżeli nie mamy - pół kostki rosołowej

Ser żółty

Przyprawy

Przygotowanie:

Rybę solimy, obtaczamy w mące pełnoziarnistej i obsmażamy z obydwu stron. Kroimy cebulę w kosteczkę i razem z pokrojonymi pieczarkami dusimy pod przykryciem na maśle. Ryż gotujemy al dente. Następnie w małym garnuszku zagotowujemy bulion, a jeżeli nie mamy wówczas wodę z połową kostki bulionowej. Dodajemy do tego wywaru rozbełtaną mąkę z jogurtem i całość mieszamy. Tak przygotowanym sosem będziemy polewać naszą zapiekankę. Ostatnim krokiem jaki nam został jest przełożenie wszystkiego do żaroodpornego naczynia. Ja robiłam to warstwami, kolejno: ryż, ryba, pieczarki, ryż, ryba, pieczarki, a na koniec ser żółty (może być starty lub w plasterkach). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na jakieś 5, 10 min.  Jeżeli lubicie możecie mocniej przyprawić danie, ale znając upodobania najmłodszych smakoszy – takie, delikatne wydanie będzie odpowiedniejsze.

Gotowe! 

Kategoria: Przepisy kulinarne