Zapiekanka z rybą i kolorowym ryżem
Składniki:
3 filety z ryby (dowolne)
1 paczka ryżu
Pół cebuli
20 dkg pieczarek
Jogurt
Mąka
Szklanka bulionu, a jeżeli nie mamy - pół kostki rosołowej
Ser żółty
Przyprawy
Przygotowanie:
Rybę solimy, obtaczamy w mące pełnoziarnistej i obsmażamy z obydwu stron. Kroimy cebulę w kosteczkę i razem z pokrojonymi pieczarkami dusimy pod przykryciem na maśle. Ryż gotujemy al dente. Następnie w małym garnuszku zagotowujemy bulion, a jeżeli nie mamy wówczas wodę z połową kostki bulionowej. Dodajemy do tego wywaru rozbełtaną mąkę z jogurtem i całość mieszamy. Tak przygotowanym sosem będziemy polewać naszą zapiekankę. Ostatnim krokiem jaki nam został jest przełożenie wszystkiego do żaroodpornego naczynia. Ja robiłam to warstwami, kolejno: ryż, ryba, pieczarki, ryż, ryba, pieczarki, a na koniec ser żółty (może być starty lub w plasterkach). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na jakieś 5, 10 min. Jeżeli lubicie możecie mocniej przyprawić danie, ale znając upodobania najmłodszych smakoszy – takie, delikatne wydanie będzie bardziej odpowiednie.
Smacznego!