Pasztet z czerwonej soczewicy

wtorek 13 października 2015
  • Pasztet można pokroic lub rozsmarować na kanapce (fot. Ewelina Zielińska)
    Pasztet można pokroic lub rozsmarować na kanapce (fot. Ewelina Zielińska)
Wiele dzieciaków uwielbia pasty, pasztety i kremowe zupy. Najlepiej, gdy wszystko jest bez skórek i kawałków. Jeśli Wasze pociechy należą do tej grupy przypadnie im do gustu smaczny i zdrowy pasztet z soczewicy.

Składniki:

50 dag czerwonej soczewicy

2 mniejsze marchewki

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki chilii

2 łyżeczki curry

2 cm świeżego imbiru

2 jajka

garść pistacji

sól

pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę utrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić i podsmażyć (najlepiej na głębokiej, dużej patelni lub w garnku). Po chwili dorzucić startą marchewkę, chilli, curry i pieprz. Podsmażać kilka minut, a następnie dołożyć soczewicę, starty imbir i czosnek. Całość zalać wodą (tak by zakryć soczewicę) i posolić. Całość gotujemy, aż do uzyskania konsystencji gęstej masy często mieszając (w razie potrzeby można w trakcie dolewać wody). Następnie masę studzimy, wbijamy dwa jajka, pistacje i całość mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki (34x12 cm) i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 50 min.

Rady:

- marchewki powinny być świeże i słodkie. Gorzkie potrafią zepsuć końcowy smak,

- im drobniej posiekamy cebulę i marchewkę tym pasztet będzie bardziej jednorodny (jeśli dzieci nie tolerują kawałków cebulki czy marchewki, lepiej je posiekać/zetrzeć bardzo drobno). Pistacje również można posiekać.

- Bez obaw możecie gotować i piec "na oko". Masa musi być w miarę jednorodna bez pojedynczych twardych ziaren soczewicy, a pasztet musi się porządnie zarumienić.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne