SHEPHERD PIE – ZAPIEKANKA PASTERSKA

poniedziałek 23 listopada 2015
  • Zapiekanka pasterska to sycące i proste do przygotowania danie (fot. mat. Cynamonu)
    Zapiekanka pasterska to sycące i proste do przygotowania danie (fot. mat. Cynamonu)
Zapiekanka pasterska to tradycyjne angielskie danie, które z powodzeniem możecie przygotować na obiad. Proste składniki i przepis gwarantują kulinarny sukces.

           Składniki na nadzienie:

 2 łyżki oleju (może być rzepakowy)

70 dkg mielonej wołowiny

 bulion (ok ¼ filiżanki)

 duża marchewka (starta)

 duża cebula (pokroić w kostkę)

 świeży rozmaryn (1-2 duże gałązki)

 świeży tymianek (wg smaku i uznania) mogą tez być suszone

 czosnek (wyciskany lub starty, 4 ząbki)

 sól, pieprz do smaku

przecier pomidorowy –  mała puszka

Składniki na puree:

ok. 70dkg ziemniaków

 śmietana 30%  lub ciepłe mleko(1/4 filiżanki)

             masło 3 ½ łyżki

Na wierzch:

parmezan starty (1/4 filiżanki)

sól, pieprz do smaku

 

          Sposób wykonania:

Zagotować wodę, osolić i ugotować ziemniaki. Po ugotowaniu odlać z nich wodę i utłuc je tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi powyżej. 

Na rozgrzanej patelni przesmaż mięso na oleju. Smażyć trzeba dokładnie tyle aby było złocisto brązowe i drobne. Następnie dodajemy rozmaryn, tymianek i czosnek i  mieszamy. Dodajemy przecier  pomidorowy – mieszamy.  Na koniec zalewamy wszystko bulionem i mieszając gotujemy ok. 3 minuty. Nadzienie przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego, na nadzienie nakładamy ziemniaki i suto posypujemy je parmezanem. Widelcem nakłuwamy wierzch zapiekanki aby nadać całości pięknej tekstury po upieczeniu.
Zapiekać przez 18-20 minut w 200 stopniach aż ziemniaki zbrązowieją na wierzchu.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 

 

Kategoria: Przepisy kulinarne