SHEPHERD PIE – ZAPIEKANKA PASTERSKA
Składniki na nadzienie:
2 łyżki oleju (może być rzepakowy)
70 dkg mielonej wołowiny
bulion (ok ¼ filiżanki)
duża marchewka (starta)
duża cebula (pokroić w kostkę)
świeży rozmaryn (1-2 duże gałązki)
świeży tymianek (wg smaku i uznania) mogą tez być suszone
czosnek (wyciskany lub starty, 4 ząbki)
sól, pieprz do smaku
przecier pomidorowy – mała puszka
Składniki na puree:
ok. 70dkg ziemniaków
śmietana 30% lub ciepłe mleko(1/4 filiżanki)
masło 3 ½ łyżki
Na wierzch:
parmezan starty (1/4 filiżanki)
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Zagotować wodę, osolić i ugotować ziemniaki. Po ugotowaniu odlać z nich wodę i utłuc je tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi powyżej.
Na rozgrzanej patelni przesmaż mięso na oleju. Smażyć trzeba dokładnie tyle aby było złocisto brązowe i drobne. Następnie dodajemy rozmaryn, tymianek i czosnek i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy – mieszamy. Na koniec zalewamy wszystko bulionem i mieszając gotujemy ok. 3 minuty. Nadzienie przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego, na nadzienie nakładamy ziemniaki i suto posypujemy je parmezanem. Widelcem nakłuwamy wierzch zapiekanki aby nadać całości pięknej tekstury po upieczeniu.
Zapiekać przez 18-20 minut w 200 stopniach aż ziemniaki zbrązowieją na wierzchu.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/