ZIEMNIACZANE ROLADKI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

wtorek 12 kwietnia 2016
  • Roladki ziemniaczane to ciekawy pomysł na bezmięsny obiad (fot. mat. Cynamonu)
    Roladki ziemniaczane to ciekawy pomysł na bezmięsny obiad (fot. mat. Cynamonu)
Smaczny i sprawdzony przepis na niebanalny bezmięsny obiad? Polecamy ziemniaczane roladki, których smak docenią mali i duzi.
Składniki na 10szt:
 
- 1 kg obranych ziemniaków,
 
- 8 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej,
 
- łyżka suszonego majeranku,
 
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
 
- szklanka suchej zielonej soczewicy,
 
- słoik suszonych pomidorów w zalewie ok. 300 g,
 
 
 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę. Soczewicę ugotować, wystudzić. Z pomidorów odlać zalewę. Zmiksować soczewicę z pomidorami na gładko. Do ziemniaków, dodać mąkę ziemniaczaną, majeranek, sól, pieprz i gałkę do smaku. Wyrobić masę. Urwać kawałek masy ziemniaczanej i lekko podsypując mąką, wałkować na grubość około 0,5 cm na kształt prostokąta. Nakładać nadzienie i równo rozsmarować. Zwijać rulon. Dokładnie skleić brzeg i pokroić na odpowiedniej wielkości wałki. Gotować ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć i podawać z przyrumienioną cebulką.
 
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 
Kategoria: Przepisy kulinarne