Słodkie drożdżówki z dżemem
Składniki na około 12 drożdżówek:
75 g roztopionego roztopionego
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki pszennej
dżem lub gęsta konfitura owocowa
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto dżemem zwinąć w roladę, którą należy pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10 - 15 minut). Posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem. Piec w temp. 180C przez 20-30 minut.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/