Słodkie drożdżówki z dżemem

czwartek 12 maja 2016
  • Pyszne drożdżówki z dżemem to sprawdzona, słodka przekąska (fot. mat. Cynamon)
    Pyszne drożdżówki z dżemem to sprawdzona, słodka przekąska (fot. mat. Cynamon)
Macie ochotę na słodką i sycącą przekąskę? Drożdżówki z dżemem są idealną propozycją, która świetnie sprawdzi się na pikniku lub jako dodatek do drugiego śniadania.

Składniki na około 12 drożdżówek:

75 g roztopionego roztopionego

250 ml mleka

25 g świeżych drożdży

szczypta soli

70 g cukru

500 g mąki pszennej

dżem lub gęsta konfitura owocowa

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto dżemem zwinąć w roladę, którą należy pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10 - 15 minut). Posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.  Piec w temp. 180C przez 20-30 minut.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 

Kategoria: Przepisy kulinarne