Fuczki łemkowskie z sosem czosnkowym

środa 9 września 2020
  • Fuczki łemkowskie to tradycyjne placki z kiszonej kapusty (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Fuczki łemkowskie to tradycyjne placki z kiszonej kapusty (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
Tradycyjne łemkowskie placki z kiszonej kapusty to dla wielu całkiem nowe smaki. Warto wykorzystać tę propozycję w połączeniu z jogurtowym sosem czosnkowym.

Fuczki:

200g kiszonej kapusty

1 jajko

200ml mleka

150g mąki owsianej lub pszennej

sól i pieprz do smaku

opcjonalnie: kminek, cząber, majeranek

masło klarowane do smażenia

Kapustę odciśnij i posiekaj. Z jajka, mleka i mąki zrób ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj posiekaną kapustę kiszoną i ewentualnie opcjonalne przyprawy. Smaż na maśle klarowanym po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj gorące z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Sos czosnkowy

3-4 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

łyżka natki

łyżka koperku

200g gęstego jogurtu

Zmiksuj w blenderze lub posiekaj razem czosnek, natkę i koperek, utrzyj z solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj z gęstym jogurtem i podawaj do gorących placków.

 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/ 

Kategoria: Przepisy kulinarne