Ciasto marchewkowo-orzechowe

niedziela 26 czerwca 2016
  • Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą z serka homogenizowanego (fot. mat. Silesia Dzieci)
    Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą z serka homogenizowanego (fot. mat. Silesia Dzieci)
Jadłam w życiu wiele ciast marchewkowych, jednak to szczególnie przypadło mi do gustu. Przepis jest prosty, a zachwyt domowników - murowany.

 

Składniki:

3 jajka

250 ml oleju rzepakowego

3/4  szklanki cukru

1 szklankę mąki

3 marchewki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

150 g orzechów włoskich

Skórka otarta z 1 cytryny

Kakao do posypania

Krem:

1 serek homogenizowany

1/3 kostki masła

Przygotowanie:

Jajka miksujemy razem z olejem, cukrem i ze startą skórką z cytryny. Dodajemy przetartą marchewkę cały czas miksując. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem, następnie stopniowo łączymy przesiane składniki z naszą masą. Na koniec dorzucamy pokrojone orzechy. Ja do każdego ciasta dodaję jeszcze szczyptę soli – wydobywa ona głębię smaku, spróbujcie sami :). Naszą marchewkowo-orzechową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiamy na około 1,5 godziny do nagrzanego do temperatury 150 st. C piekarnika (130 st. C z termoobiegiem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. Krem: mieszamy masło z serkiem homogenizowanym, schładzamy i nakładamy na ostudzone ciasto. Na sam koniec posypujemy gorzkim kakao. Gotowe!

Smacznego!

 

Kategoria: Przepisy kulinarne