Ciasto marchewkowo-orzechowe
Składniki:
3 jajka
250 ml oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru
1 szklankę mąki
3 marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
150 g orzechów włoskich
Skórka otarta z 1 cytryny
Kakao do posypania
Krem:
1 serek homogenizowany
1/3 kostki masła
Przygotowanie:
Jajka miksujemy razem z olejem, cukrem i ze startą skórką z cytryny. Dodajemy przetartą marchewkę cały czas miksując. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem, następnie stopniowo łączymy przesiane składniki z naszą masą. Na koniec dorzucamy pokrojone orzechy. Ja do każdego ciasta dodaję jeszcze szczyptę soli – wydobywa ona głębię smaku, spróbujcie sami :). Naszą marchewkowo-orzechową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiamy na około 1,5 godziny do nagrzanego do temperatury 150 st. C piekarnika (130 st. C z termoobiegiem). Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. Krem: mieszamy masło z serkiem homogenizowanym, schładzamy i nakładamy na ostudzone ciasto. Na sam koniec posypujemy gorzkim kakao. Gotowe!
Smacznego!