Prosta i smaczna pomidorowa

środa 23 sierpnia 2017
  • Zupa przygotowana przez dzieci na warsztatach w Cynamon Sztuka Gotowania (fot. mat. Cynamonu)
    Zupa przygotowana przez dzieci na warsztatach w Cynamon Sztuka Gotowania (fot. mat. Cynamonu)
Wspólne gotowanie z maluszkiem może być świetną zabawą, a starsze dzieci mogą spróbować swoich sił w kuchni samodzielnie przygotowując obiad. Dzięki naszemu prostemu przepisowi na zupę pomidorową możecie być pewni smacznego efektu kulinarnych zmagań.

Składniki na 5 porcji

włoszczyzna 10 dag

woda 1 litr

pomidory 60 dag (lub gotowy przecier)

cebula 5 dag

masło 20g

śmietanka 30%,

sól,

cukier,

koperek lub pietruszka

ryż

Sposób przygotowania

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle. Podsmażone warzywa zalać wodą lub wywarem. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić, zalać niewielką ilością wody, rozgotować. Przetrzeć przez sito. Do ugotowanego wywaru dodać przecier. Zagotować. Dodać śmietankę i przyprawić do smaku.

Ryż ugotować. Pietruszkę przebrać, opłukać i pokroić.

 *Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/

Kategoria: Przepisy