Klasyczne kotlety mielone

czwartek 30 marca 2017
  • Kotlety mielone to prosty i smaczny sposób na obiad (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Kotlety mielone to prosty i smaczny sposób na obiad (fot. mat. Cynamon Sztuka Gotowania)
Kotlety mielone to danie znane wszystkim. Poniżej prezentujemy Wam przepis, który realizowały dzieci na zajęciach w Cynamon Sztuka Gotowania. Może i Was zainspiruje do rodzinnego gotowania?

Składniki:

mięso wołowo-wieprzowe 50 dag

bułka czerstwa 2 szt

jaja 1 szt

smalec 7 dag

cebula 7 dag

pieprz, sól

bułka tarta 5 dag

Sposób przygotowania:

Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie lub mleku i odcisnąć. Mięso umyć i zmielić wraz z odciśniętą bułką, dodać sól, pieprz i jajko. Masę wyrobić. Formować w zwilżonych rękach owalne kotlety i obtoczyć w tartej bułce nadając nożem ostateczny kształt i wyrównując powierzchnię. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć kotlety z obu stron.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/.

Kategoria: Przepisy kulinarne