Zwycięska tarta z porzeczkami

poniedziałek 17 lipca 2017
  • Zwycięska tarta z porzeczkami (fot. Justyna Korpula)
    Zwycięska tarta z porzeczkami (fot. Justyna Korpula)
  • Aby przygotować bezę ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier się rozpuści (fot. Justyna Korpula)
    Aby przygotować bezę ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier się rozpuści (fot. Justyna Korpula)
  • Tartę podpiekamy najpierw w temperaturze 200 ̊C przez 10-15 min, a potem przez 25-30 min, już z owocami, w temperaturze 180 ̊C (fot. Jutyna Korpula)
    Tartę podpiekamy najpierw w temperaturze 200 ̊C przez 10-15 min, a potem przez 25-30 min, już z owocami, w temperaturze 180 ̊C (fot. Jutyna Korpula)
  • Wykonawcą zwycięskiej tarty z porzeczkami jest 11-letni Maciek Korpula (fot. Justyna Korpula)
    Wykonawcą zwycięskiej tarty z porzeczkami jest 11-letni Maciek Korpula (fot. Justyna Korpula)
Pomysł na wakacyjną tartę przesłała nam pani Justyna Korpula, ale jego wykonawcą był jej syn Maciek, który dzięki wygranej w naszym konkursie weźmie udział w półkoloniach kulinarnych w Pracowni Smaku Jolanty Kleser.

Składniki ciasta:

• 140 g zimnego masła

• 50 g cukru pudru

• szczypta soli

• 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego migdałowego) 

• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

• 200 g mąki pszennej

• 40 g mąki ziemniaczanej

• 3 żółtka

dodatkowo:

• papier do pieczenia

• forma do tarty o średnicy 28 cm lub kwadratowa forma o boku 25 cm 

Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią (lub migdałowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtka, rozetrzeć z kruszonką i zlepić kulę z ciasta. Papier do pieczenia rozłożyć na blacie, ciasto rozwałkować i  przełożyć razem z papierem do formy - ciasto wyrównać/dopasować do formy, wstawić do lodówki na godzinę (można na całą noc).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ̊C. Ciasto wyjąć z lodówki, spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż będzie lekko złote. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 ̊C.

Warstwa porzeczkowa:

• 60 g czerwonych porzeczek

• 50 g mąki ziemniaczanej

• 2 łyżki cukru

Czerwone porzeczki wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. 

Beza:

• 3 białka

• szczypta soli

• 180 g cukru

Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Bezę wyłożyć na warstwę owoców, wyrównać. Całość wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut. Ostudzić na kratce kuchennej. 

Przepis Pani Justyny jest modyfikacją przepisu z bloga "Życie w apetycie". 

 

Kategoria: Przepisy