Zwycięska tarta z porzeczkami
Składniki ciasta:
• 140 g zimnego masła
• 50 g cukru pudru
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego migdałowego)
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 g mąki pszennej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 3 żółtka
dodatkowo:
• papier do pieczenia
• forma do tarty o średnicy 28 cm lub kwadratowa forma o boku 25 cm
Mąki przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią (lub migdałowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtka, rozetrzeć z kruszonką i zlepić kulę z ciasta. Papier do pieczenia rozłożyć na blacie, ciasto rozwałkować i przełożyć razem z papierem do formy - ciasto wyrównać/dopasować do formy, wstawić do lodówki na godzinę (można na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ̊C. Ciasto wyjąć z lodówki, spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 10-15 minut, aż będzie lekko złote. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 ̊C.
Warstwa porzeczkowa:
• 60 g czerwonych porzeczek
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki cukru
Czerwone porzeczki wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i wyłożyć na podpieczony kruchy spód.
Beza:
• 3 białka
• szczypta soli
• 180 g cukru
Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Bezę wyłożyć na warstwę owoców, wyrównać. Całość wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut. Ostudzić na kratce kuchennej.
Przepis Pani Justyny jest modyfikacją przepisu z bloga "Życie w apetycie".