Zimowa grochówka

czwartek 5 października 2017
  • Gładka zimowa grochówka zasmakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
    Gładka zimowa grochówka zasmakuje nawet dzieciom, które nie przepadają za warzywami (fot. Cynamon Sztuka Gotowania)
Temperatury za oknem rozpieszczają nas coraz rzadziej. Dlatego proponujemy Wam zimową grochówkę, którą zajadają się uczestnicy warsztatów w Cynamon-Sztuka Gotowania.

Składniki:

- kubek łuskanego grochu,

- średnia marchewka,

- średnia pietruszka,

- kawałek pora,

- średnia cebula,

- ziemniak,

- ząbek czosnku,

- kawałek kiełbasy,

- pięć kubków wody,

- łyżka masła,

- pieprz, majeranek, cząber

Wykonanie:

Wypłucz groch i zalej trzema kubkami wody. Zostaw na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotuj go do miękkości. Jak przestygnie rozetrzyj mikserem na papkę.

Warzywa umyj. Pokrój na kawałki i włóż do garnka. Wlej wodę i gotuj. Jak będą miękkie rozetrzyj mikserem na papkę. Do niej dodaj papkę grochową. Wymieszaj zawartość garnka.

Dodaj do zupy pokrojony czosnek, pieprz, sól, majeranek i cząber.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój na kostkę. Podsmaż na patelni.

Dodaj do zupy. Zagotuj.

Smacznego!

 *Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/

Kategoria: Przepisy