Muffinki z białym serem
Składniki na ok. 12 szt.
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła (rozpuszczonego)
1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)
2 jajka
250 g sera twarogowego
1 żółtko
cukier wanilinowy (8 g)
Przygotowanie
Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym. Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko, tylko do połączenia się składników (ważne by nie mieszać zbyt długo).
Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Wykładać do 3/4 wysokości foremki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/