Papryka faszerowana kaszą i mięsem

środa 16 września 2020
  • Faszerowane papryki - ryż z sukcesem zastępujemy kaszą (fot. Silesia Dzieci)
    Faszerowane papryki - ryż z sukcesem zastępujemy kaszą (fot. Silesia Dzieci)
Papryki faszerowane ryżem – standard. My proponujemy jednak zastąpić ryż - kaszą jęczmienną. Do tego mięso, sos pomidorowy i dużo sera. Gwarantujemy sukces kulinarny. Uwaga – testowane na dzieciach!

Składniki (dla 4 osób)

4 duże papryki

1 kg mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego

kasza jęczmienna (wg uznania, może być 1,5 woreczka)

1 koncentrat pomidorowy

1 cebula

ser żółty lub mozzarella

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, ostra papryka

Olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy na patelnię mięso, doprawiamy przyprawami. Smażymy aż zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez chwilę. Kaszę gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu - dodajemy ją do sosu mięsnego. Ścieramy żółty ser, część dorzucamy do farszu i mieszamy.

Papryki myjemy, odcinamy końcówki z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy przygotowanym farszem (jeżeli całość się nie zmieści – nie martwy się, farsz jest tak dobry, że na pewno zniknie następnego dnia ;)). Resztą sera posypujemy wierzch papryk. Przykrywamy odciętymi „czapeczkami”.

Wkładamy do piekarnika (najlepiej na blachę przykrytą papierem do pieczenia) nagrzanego do 180°C, na około 20 min. Uwaga, po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać kilka minut, bo danie bardzo mocno się nagrzewa i długo trzyma ciepło.

Życzymy smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne