Kurczak w cieście majonezowym
Składniki (na ok. 12 kotlecików)
1 podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 jajko
1 szklanka wody
4 łyżki mąki
Sól, pieprz
Przygotowanie
Do miski wlewamy wodę, dodajemy jajko, majonez, przeciśnięty przez prasę czosnek, przyprawy i mąkę. Całość miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, dlatego, jeżeli będzie za rzadkie – należy dodać mąki, jeżeli za gęste – trzeba dodać wody. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta i całość mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej, formując kotleciki. Po kilku minutach obracamy i smażymy drugą stronę. Wykładamy na talerz. Podobnie, jak w przypadku innych smażonych potraw dobrze jest położyć na talerzu ręcznik papierowy, który zbierze nadmiar tłuszczu i dopiero po chwili przełożyć kotlety na talerze właściwe.
Smacznego!