Kurczak w cieście majonezowym

poniedziałek 13 listopada 2017
  • Kotlety z kurcaka w cieście majonezowym to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad (fot. SilesiaDzieci.pl)
    Kotlety z kurcaka w cieście majonezowym to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad (fot. SilesiaDzieci.pl)
Kurczak według tego przepisu smakuje wyśmienicie, a do tego sprawdza się rewelacyjnie w sytuacji, gdy mamy tylko jedną pierś z kurczaka, jedyne 20 minut na przygotowanie obiadu i więcej niż zazwyczaj osób przy stole – ciasto znacząco zwiększa objętość kotletów.

Składniki (na ok. 12 kotlecików)

1 podwójna pierś z kurczaka

2 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

1 jajko

1 szklanka wody

4 łyżki mąki

Sól, pieprz

Przygotowanie

Do miski wlewamy wodę, dodajemy jajko, majonez, przeciśnięty przez prasę czosnek, przyprawy i mąkę. Całość miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, dlatego, jeżeli będzie za rzadkie – należy dodać mąki, jeżeli za gęste – trzeba dodać wody. Mięso myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta i całość mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej, formując kotleciki. Po kilku minutach obracamy i smażymy drugą stronę. Wykładamy na talerz. Podobnie, jak w przypadku innych smażonych potraw dobrze jest położyć na talerzu ręcznik papierowy, który zbierze nadmiar tłuszczu i dopiero po chwili przełożyć kotlety na talerze właściwe. 

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne