Słodkie bajaderki - palce lizać

piątek 29 grudnia 2017
  • Bajaderki są idealną, słodką przekąską na różnego rodzaju przyjęcia (fot. mat. Cynamonu)
    Bajaderki są idealną, słodką przekąską na różnego rodzaju przyjęcia (fot. mat. Cynamonu)
Bajaderki, kartofelki – zwał jak zwał, ważne, że smak jest wspaniały. To również bardzo dobra, słodka przekąska na różnego rodzaju przyjęcia, np. sylwestrowe. Co ważne, możemy do niej wykorzystać resztki ciast i ciastek, które zostały nam ze świąt.

Składniki

80-90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, herbatników
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
1 słoik gęstego dżemu około 350-400 g
pół kostki masła (125 g)
olejek lub ekstrakt rumowy lub migdałowy - do smaku
4 łyżki kremu orzechowego
3-4 łyżki gorzkiego kakao

Do obtoczenia:

posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

Ciastka, ciastka i herbatniki drobno kruszymy (część można zostawić w większych kawałkach). Wszystko wsypujemy do naczynia. Zagotowujemy razem mleko, cukier, masło i kakao. Po lekkim przestudzeniu mieszamy z pokruszonymi ciastami i ciastkami, dżemem, kremem orzechowym i olejkiem. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w polewie czekoladowej a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawiamy do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.

Smacznego!

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania

 

Kategoria: Przepisy kulinarne