Flaczki po Florencku z parmezanem

piątek 13 grudnia 2013
  • Flaczki po Florencku z parmezanem (fot. Cynamon)
    Flaczki po Florencku z parmezanem (fot. Cynamon)
To potrawa dla starszych smakoszy, dzieci bowiem nie przepadają za tego typu specjałami. Dla nich alternatywą są flaczki z mięsa drobiowego (np. z porcji rosołowej) lub wegetariańskie (do zupy jarzynowej wystarczy dodać pokrojone w paseczki naleśniki).

Do przygotowania flaczków po Florencku dla 4. osób potrzebne są nam następujące składniki:

flaki mrożone 0,20 kg
fenkuł (rodzaj kopru, z rodziny selerowatych) 1/2 szt.
seler naciowy 1/2 szt.
pomidory pellatti krojone 1/2 puszka mała
papryka chili 1/2 szt. mała
pietruszka natka 1szt.
cebula 1szt.
marchew 1szt.
bulion kostka wołowa  1szt.
oliwa
masło
ser do dekoracji: parmezan klin lub grana padano

Wykonanie:

Flaki należy ugotować do miękkości, dwa razy zmieniając wodę.  Warzywa oczyścić i pokroić w julienie. Przesmażyć. Do przesmażonych warzyw  dodać obgotowane flaki oraz bulion wołowy. Zagotować. Następnie  dodać pomidory pellatti. Przyprawić solą, pieprzem, papryczką chili. Zagęścić masłem, podawać z parmezanem i pokrojonymi w paski pomidorami.

Potrawa została wykonana na warsztatach kulinarnych „Kuchnia włoska” w Cynamonie Sztuka Gotowania

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania

 

Kategoria: Przepisy kulinarne