Ciasto drożdżowe z dynią i jabłkami

wtorek 13 marca 2018
  • Ciasto drożdżowe smakuje świetnie w każdej odsłonie (fot. mat. Cynamonu)
    Ciasto drożdżowe smakuje świetnie w każdej odsłonie (fot. mat. Cynamonu)
Dla wielu z nas ciasto drożdżowe pachnie babcinym domem, albo kuchnią mamy. Choć najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka, wersja z jabłkowo-dyniowym nadzieniem też zachwyci domowników. Sprawdźcie sami!
Ciasto:
Składniki na blachę o wymiarach 32 x 22 cm:
  • 1 szklanka mleka
  • 110 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
     
Farsz:
  • jabłka, około 500g
  • dynia, około 500g

Ponadto:

  • cukier
  • masło
  • garść posiekanych orzechów
  • lukier (pół szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 2 łyżkami wody)
 
Przygotowanie
 
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy - na sam koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie formujemy z niego kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Jabłka i dynię kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i podsmażamy.
 
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze, ale krótko. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy ostudzoną warstwą farszu pozostawiając nieposmarowane 2cm od brzegów ciasta. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków. Bułeczki układamy w formie (powinny się zetknąć), posypujemy orzechami, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do ponownego wyrośnięcia (30-45 minut). Następnie pieczmey je w temperaturze 180º przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż wystygną, a następnie i lukrujemy.
 
 
 
Kategoria: Przepisy kulinarne