Wigilia w stylu fusion

czwartek 21 grudnia 2017
  • W ten sposób podany śledź zachwyci naszych domowników (fot. materiały Cynamonu)
    W ten sposób podany śledź zachwyci naszych domowników (fot. materiały Cynamonu)
Przepis na matjasa na sałatce z kopru i orzechów włoskich z pomidorkami koktajlowymi w koszyku z papieru ryżowego to pomysł na wigilię w stylu fusion. Przepis ten został zrealizowany na warsztatach kulinarnych o takim właśnie tytule.

Składniki (na 4 porcje):
matjas 0,4kg
koper włoski 200g
orzech włoski 60g
pomidor koktajlowy  8szt.
czerwona cebula 60g
koperek zielony 1szt.
sól, pieprz, oliwa do smaku
pęczek koperku do dekoracji
papier ryżowy

Sposób wykonania:
Oczyszczony i wymoczony matjas marynujemy w pieprzu, soli i oliwie z oliwek. Koper włoski kroimy w cienkie paseczki, cebule czerwoną w piórka, orzechy włoskie siekamy, a koperek kroimy.  Produkty mieszamy i kładziemy na marynowanego śledzia i zostawiamy na godzinę w lodówce. Z papieru ryżowego robimy koszyczki. Następnie wkładamy do niego śledzia razem z sałatką, dekorujmy przekrojonymi na pół pomidorkami cherry i gałązką koperku.
 

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania, prowadząca warsztaty kulinarne dla dorosłych pt. "Wigilia w stylu fusion".

Kategoria: Przepisy kulinarne