Chrupiąca sałatka z kalafiora
Składniki
główka kalafiora
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
garść słonecznika
koperek lub pietruszka
2 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
mały ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie
Kalafior rozdrabniamy, tak, żeby w sałatce znalazły się tylko małe różyczki. Kroimy w drobną kosteczkę papryki. Siekamy koperek lub pietruszkę (co kto woli). Słonecznik prażymy na patelni, tak, żeby wydobyć z niego aromat. Jak ostygnie dodajemy do warzyw. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Przygotowany sos łączymy z resztą składników i całość dokładnie mieszamy. Można też dodać odrobinę szynki, kawałki gotowanej piersi z kurczaka lub ser mozzarella, wtedy sałatka będzie jeszcze bardziej pożywna.
Smacznego!