Orzechowe, świąteczne gąski

niedziela 1 grudnia 2013
  • Kruche ciasteczka - ulubione świąteczne słodycze (fot.dok)
    Kruche ciasteczka - ulubione świąteczne słodycze (fot.dok)
Kruche ciasteczka orzechowe, zwane przez nas gąskami, od lat goszczą na naszym świątecznym stole i znikają z niego szybciej niż makowce, serniki czy pierniki.

Potrzebne składniki:

1 kg mąki

75 dag miękkiego masła

20 dag cukru pudru

10 ugotowanych żółtek

30 dag orzechów włoskich

1 paczuszka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Orzechy drobno zmielić. Ugotowane żółtka zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść na jednolitą masę. Uformować w półksiężyce i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać dodatkowo cukrem pudrem.

W tym roku gąski piekła Zosia Krucińska (lat 7) z mamą pod czujnym okiem babci.

Kategoria: Przepisy kulinarne