Drożdżówki z dynią i jabłkami

czwartek 6 września 2018
  • Drożdżówki z dynią i jabłkami (fot. mat. Cynamonu)
    Drożdżówki z dynią i jabłkami (fot. mat. Cynamonu)
W nowym roku szkolnym, chcieliśmy podzielić się z Wami naszym przepisem na drożdżówki z dynią i jabłkami, które doskonale nadają się na przekąskę szkolną.

Ciasto:

1 szklanka mleka

110 g masła, roztopionego

1/3 szklanki cukru

2 duże jajka

20 g świeżych drożdży

1/4 łyżeczki soli

3,5 szklanki mąki pszennej

Farsz:

jabłka, około 500 g

dynia, około 500g

cukier

masło

garść orzechów, posiekanych

lukier (pół szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 2 łyżkami wody)

Sposób przygotowania

Jabłka i dynię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z odrobiną cukru. Potem przygotowujemy rozczyn, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Po około 1,5 godz. ciasto podwoi swoją objętość, wtedy ponownie, ale już znacznie krócej, je wyrabiamy. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy warstwą farszu pozostawiając nieposmarowane 2 cm od brzegów. Ciasto zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków. Bułeczki układamy w formie (powinny się zetknąć), posypujemy orzechami, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30-45 min). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu można dodatkowo je polukrować.

Smacznego!

*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.

 

Kategoria: Przepisy kulinarne