Maślane, lukrowane ciasteczka

wtorek 20 grudnia 2016
  • Maślane ciasteczka (fot. ola)
    Maślane ciasteczka (fot. ola)
  • Maślane ciasteczka (fot. ola)
    Maślane ciasteczka (fot. ola)
  • Maślane ciasteczka (fot. ola)
    Maślane ciasteczka (fot. ola)
  • Maślane ciasteczka (fot. ola)
    Maślane ciasteczka (fot. ola)
  • Maślane ciasteczka (fot. ola)
    Maślane ciasteczka (fot. ola)
Te pyszne, maślane ciasteczka przepisu mojej babci, były z nami w święta od kiedy pamiętam. Będąc małą dziewczynką siadałam z babcią i mamą przy dużym, kuchennym stole i wspólnie je dekorowałyśmy. Moja mama była w tym mistrzynią. Dziś ciasteczka robię z moimi dziećmi. Staramy się, aby były one choć w połowie tak pyszne i śliczne, jak kiedyś.

Składniki:

2 i pół szklanki mąki (500 g)
3/4 kostki masła (150 g)
pół szklanki cukru (150 g)
cukier waniliowy
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Przygotowanie:

Masło miksujemy z cukrem i jajami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, zagniatami, rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnych kształtach. (Kiedy jeszcze nie miałam foremek świetnie sprawdzał się kilieszek, wychodziły z niego ciasteczka okrągłe i księżyce).  Ciastka układamy na blasze, na papierze pergaminowym i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celjsjusza przez około 20 minut na złoty kolor.
Cały urok tych ciasteczek polega na ich odpowiedniej dekoracji. Do tego celu świetnie sprawdzają się zakupione w sklepie ozdoby: kolorowe kulki, wiórki kokosowe, mak itp. Musi być też  lukier, którym można malować po ciasteczkach.

Lukier biały:

1-2 łyżek gorącej wody
2-3 łyżek stołowych soku z cytryny
15 dag cukru pudru

Lukier brązowy (kakaowy):

1-2 łyżek gorącej wody
15 dag cukru pudru
1 łyżka kakao

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji, następnie nakładamy na ciasteczka i posypyjemy ozdobami.

Smacznego i udanej zabawy :)

 

 

 

 

Kategoria: Przepisy