Zupa krem z dyni

środa 12 września 2018
  • Zupa z dyni to świetny pomysł na lekki, pożywny i smaczny obiad (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
    Zupa z dyni to świetny pomysł na lekki, pożywny i smaczny obiad (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
Sezon na dynie oficjalnie rozpoczęty. To warzywo bogate jest w witaminy i minerały, a przy tym ma niewiele kalorii. Doskonale wspiera nasz układ odpornościowy dzięki sporej dawce witaminy C oraz cynku. Szybka i aromatyczna zupa krem idealnie sprawdzi się na lekki obiad, który zasmakuje zarówno małym, jak i starszym dzieciom.

Składniki:

mała dynia

2 marchewki

3 duże ziemniaki obrane ze skórki

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól

czarny pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżka jogurtu naturalnego

pestki dyni, słonecznika

natka pietruszki

Sposób przygotowania

Dynie obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w dużą kostkę. Cebulę, ziemniaki, marchewkę obieramy i również kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na oliwie z oliwek, stale mieszając (min. 2 minuty). Warzywa zalewamy wodą (lub bulionem) i gotujemy pod przykryciem przez około 30 min. W międzyczasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Zupę rozdrabniamy na jednolitą masę blenderem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na górę zupy kładziemy łyżkę jogurtu naturalnego, pestki dyni, słonecznika (mogą być prażone) oraz świeżo posiekaną pietruszkę.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne