Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe są szybkie do przygotowania. Skład można zmieniać w zależności od upodobań. Gotową pastę można wykorzystać nie tylko na kanapkę ale również, jako farsz lub dip.
Składniki
2 małe, dojrzałe awokado
Sok z połówki cytryny lub limonki
100 g wędzonego łososia
pęczek koperku
2 ugotowane jajka
sól
pieprz
pieczywo
Przygotowanie
Awokado obieramy, i rozgniatamy widelcem (można użyć blendera). Skrapiamy sokiem z połówki cytryny lub limonki. Dodajemy drobno posiekanego łososia, koperek oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do pasty możemy również dodać rozgniecione 1-2 ząbki czosnku lub 4 łyżeczki jogurtu naturalnego. Składników może być więcej lub mniej – wszystko zależy od Waszych upodobań.
Pasta najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Smacznego!