Pasta z awokado i wędzonego łososia

środa 13 marca 2019
  • Pasty kanapkowe są szybkie do przygotowania i bardzo zdrowe (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
    Pasty kanapkowe są szybkie do przygotowania i bardzo zdrowe (fot. Agnieszka Mróz/SilesiaDzieci.pl)
Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne kanapki, pasta z awokado to doskonała i szybka odmiana. Dodatkowo można w niej „przemycić” składniki, które dzieci na co dzień nie chcą jeść. Samo awokado ma wiele zdrowych tłuszczy, ważnych dla naszego zdrowia.

Pasty kanapkowe są szybkie do przygotowania. Skład można zmieniać w zależności od upodobań. Gotową pastę można wykorzystać nie tylko na kanapkę ale również, jako farsz lub dip.

Składniki

2 małe, dojrzałe awokado

Sok z połówki cytryny lub limonki

100 g wędzonego łososia

pęczek koperku

2 ugotowane jajka

sól

pieprz

pieczywo

Przygotowanie

Awokado obieramy, i rozgniatamy widelcem (można użyć blendera). Skrapiamy sokiem z połówki cytryny lub limonki. Dodajemy drobno posiekanego łososia, koperek oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do pasty możemy również dodać rozgniecione 1-2 ząbki czosnku lub 4 łyżeczki jogurtu naturalnego. Składników może być więcej lub mniej – wszystko zależy od Waszych upodobań.

Pasta najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. Smacznego!

 

Kategoria: Przepisy kulinarne