Świnki w bandażach

wtorek 28 stycznia 2014
  • Parówki w cieście z pewnością przypadną do gustu nawet niejadkowi (fot. materiały Cynamonu)
    Parówki w cieście z pewnością przypadną do gustu nawet niejadkowi (fot. materiały Cynamonu)
Pierwotna nazwa tej potrawy to parówki w cieśnie, jednak podczas warsztatów, w czasie których były wykonywane, przylgnęła do nich nazwa nadana przez dzieci – świnki w bandażach właśnie. Prawda, że wyglądają smakowicie?

Składniki:
0,5 kg mąki
1 szklanka mleka lub wody
5 dag drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
jajo
parówki

Wykonanie:
W mleku lub w wodzie rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę dodać olej, sól, cukier i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, jeszcze raz przerobić.  Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok. 2cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę. Parówki układać dość luźno na blaszce posmarowanej olejem.  Rozbełtać jajko i posmarować parówki. Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 min na złoty kolor.

*Właścicielka Cynamonu Sztuki-Gotowania. Przepis był wykonany przez dzieci na warsztatach kulinarnych "Karnawałowe przekąski".

Kategoria: Przepisy kulinarne