Etnobotaniczny spacer po Gliwicach
- niedziela 7 sierpnia 2016
Tematem spaceru będzie dzika kuchnia. Będzie można podczas niego poznać przepisy na dania przyrządzane z „chwastów” i dowiedzieć się, jak cenne jest włączenie ich do codziennej diety. W części warsztatowej w Willi Caro uczestnicy wspólnie skomponują mieszankę przyprawową z ziół, mogących z powodzeniem zastąpić pietruszkę, tymianek, oregano i czosnek. Dodatkowo każdy uczestnik przyrządzi orzeźwiającą lemoniadę z kłączy i kwiatów dzikich roślin.
Spacer zaplanowano na 7 sierpnia. Dla jednej z grup rozpocznie się o godz. 11, dla drugiej o godz. 13. Mogą wziąć w nim udział dzieci od lat siedmiu oraz dorośli. Koszt uczestnictwa to złotówka. Miejsce należy zarezerwować pod numerem telefonu 783 560 006. Organizatorem spaceru jest Muzeum w Gliwicach.