Jak nie marnować żywności? - warsztaty śniadaniowe
- sobota 8 czerwca 2019
- sobota 15 czerwca 2019
Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności do marnowania jedzenia przyznaje się niemal połowa Polaków. Powodem są zbyt duże i nieprzemyślane zakupy i brak pomysłu na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce. Zmarnowana żywność to nie tylko straty finansowe ale i ekologiczne, chociażby w postaci wytwarzanych gazów cieplarnianych przy jej rozkładzie.
Kuchenne zero waste
Podczas śniadaniowych warsztatów będzie można dowiedzieć się, jak bezpiecznie dla środowiska i bez nakładów finansowych ograniczyć marnowanie jedzenia. To pomoże w oszczędzeniu pieniędzy, a co najważniejsze naszej planecie. Warsztaty poprowadzą przedstawiciele IKEA Katowice, którzy opowiedzą, jak przeciwdziałają wyrzucaniu jedzenia w swoich restauracjach.
Bezpłatne warsztaty „Kuchenne zero waste, czyli proste sposoby na niemarnowanie żywności” są otwarte dla wszystkich i odbędą się 8 oraz 15 czerwca o godz. 10 w Rosarium Parku Śląskiego w Chorzowie w ramach „Śniadania na trawie”.