Truskawkowe penne z miętą

wtorek 23 czerwca 2020
  • Do tego dania nie trzeba będzie zachęcać (fot. A. Borowczyk)
    Do tego dania nie trzeba będzie zachęcać (fot. A. Borowczyk)
Truskawki ze śmietaną? Pycha! Penne ze śmietaną też brzmi dobrze. A co wyjdzie z połączenia tych produktów? Warto się przekonać.

Składniki
makaron penne
1 łyżka cukru trzcinowego
sok z połówki cytryny
150 dag truskawek
100 ml śmietany 36 proc.
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego.

Wykonanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni w soku cytrynowym, zalewamy śmietaną, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Truskawki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ćwiartki, a następnie dodajemy do sosu wraz z posiekanymi listkami mięty. Całość łączymy z ugotowanym makaronem i podgrzewamy około 1-2 min często mieszając.

Gotowe!

*Autorka przepisu jest właścicielką, katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.

Kategoria: Przepisy kulinarne