Truskawkowe penne z miętą
wtorek 23 czerwca 2020
Truskawki ze śmietaną? Pycha! Penne ze śmietaną też brzmi dobrze. A co wyjdzie z połączenia tych produktów? Warto się przekonać.
Składniki
makaron penne
1 łyżka cukru trzcinowego
sok z połówki cytryny
150 dag truskawek
100 ml śmietany 36 proc.
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego.
Wykonanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni w soku cytrynowym, zalewamy śmietaną, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Truskawki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na ćwiartki, a następnie dodajemy do sosu wraz z posiekanymi listkami mięty. Całość łączymy z ugotowanym makaronem i podgrzewamy około 1-2 min często mieszając.
Gotowe!
*Autorka przepisu jest właścicielką, katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne