Piaskowa babka z makiem – najlepsza
Składniki (na dwie foremki o średnicy 23 cm)
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
8 jaj
2 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki maku (niezmielonego)
2 kostki masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
½ szklanki mleka
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotownie
Masło ucieramy z cukrem i jajami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mak. Całość dobrze mieszamy. Wylewamy na formy posmarowane masłem i posypane bułka tartą. Pieczemy przez ok. 60 min. w temp. 175 ̊ C. Pamiętajcie, by przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Na koniec, ostudzoną babkę dekorujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!