Piaskowa babka z makiem – najlepsza

środa 5 kwietnia 2023
  • fot. mat. portalu SilesiaDzieci.pl
    fot. mat. portalu SilesiaDzieci.pl
W naszym domu co roku, tradycyjnie na święta, przygotowuje się babkę z makiem. To nieskomplikowane i bardzo smaczne ciasto stało się ulubionym naszych dzieci. Wypróbujcie ten przepis u siebie. Polecamy!

Składniki (na dwie foremki o średnicy 23 cm)

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mąki ziemniaczanej

8 jaj

2 szklanki cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki maku (niezmielonego)

2 kostki masła

2 łyżeczki cukru waniliowego

½ szklanki mleka

szczypta soli

cukier puder do posypania

Przygotownie

Masło ucieramy z cukrem i jajami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mak. Całość dobrze mieszamy. Wylewamy na formy posmarowane masłem  i posypane bułka tartą. Pieczemy przez ok. 60 min. w temp. 175 ̊ C. Pamiętajcie, by przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Na koniec, ostudzoną babkę dekorujemy cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego! 

Kategoria: Przepisy kulinarne