Zupa pomidorowa z klopsikami z indyka

niedziela 16 czerwca 2013
  • Zupa pomidorowa jest zdrowa i pożywna (fot. A. Borowczyk)
    Zupa pomidorowa jest zdrowa i pożywna (fot. A. Borowczyk)
Pomidor jest jedynym owocem (tak, tak, z naukowego punktu widzenia to owoc), który po obróbce termicznej zyskuje na wartości. Cenny likopen – barwnik (chroniący przed chorobami układu krążenia oraz rakiem) staje się wówczas lepiej przyswajalny przez organizm. Co lepsze, większość dzieci lubi pomidorową.

Składniki

bulion drobiowy (z 1 udka bez skóry)
przyprawa uniwersalna
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
1 cebula
por ( ½ białej części pora )
4 dojrzale pomidory (opcjonalnie przecier pomidorowy)
1 łyżeczka masła

Klopsiki:

150 g dobrej jakości mięsa mielonego z indyka
1 żółtko
zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku

Gotujemy bulion z udka i warzyw. Dodajemy przyprawę uniwersalna. Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej je wcześniej sparzyć wrzątkiem), kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Warzywa z bulionu miksujemy, łączymy z pomidorami. Możemy również zabielić zupę słodką śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Mięso mielone łączymy z żółtkiem, dodajemy świeżo posikaną pietruszkę. Sól, pieprz do smaku. Jeśli mięso będzie zbyt „luźne” dosypać można łyżkę otrebów. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na małym ogniu , na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszcz często obracając.

*Autorka przepisu jest właścicielką katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.

Kategoria: Przepisy kulinarne