Zupa pomidorowa z klopsikami z indyka
Składniki
bulion drobiowy (z 1 udka bez skóry)
przyprawa uniwersalna
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
1 cebula
por ( ½ białej części pora )
4 dojrzale pomidory (opcjonalnie przecier pomidorowy)
1 łyżeczka masła
Klopsiki:
150 g dobrej jakości mięsa mielonego z indyka
1 żółtko
zielona pietruszka
sól i pieprz do smaku
Gotujemy bulion z udka i warzyw. Dodajemy przyprawę uniwersalna. Pomidory obieramy ze skóry (najlepiej je wcześniej sparzyć wrzątkiem), kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Warzywa z bulionu miksujemy, łączymy z pomidorami. Możemy również zabielić zupę słodką śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Mięso mielone łączymy z żółtkiem, dodajemy świeżo posikaną pietruszkę. Sól, pieprz do smaku. Jeśli mięso będzie zbyt „luźne” dosypać można łyżkę otrebów. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na małym ogniu , na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszcz często obracając.
*Autorka przepisu jest właścicielką katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.