Wariacja na temat kebabu
Składniki na 4 kebaby:
4 placki tortilli,
ok. pół kg mięsa mielonego,
pomidorki koktajlowe,
świeża czerwona papryka,
cebula czerwona,
liście zielonej sałaty,
majonez, ketchup, czosnek
Przygotowanie:
Mięso usmażyć na patelni na oleju z przyprawami: sól, pieprz, suszone zioła (dowolnie, co kto lubi). Uważać, aby się nie wysuszyło. Paprykę, pokroić w paski, cebulę w półplasterki, pomidorki przekroić na pół, liście sałaty w całości. Do miseczki wycisnąć ząbek lub dwa czosnku, dorzucić ok. trzy łyżki majonezu, tyle samo ketchupu i wymieszać. Placki podgrzać z obu stron na suchej patelni, położyć na talerzu, posmarować przygotowanym sosem, ułożyć mięso i wszystkie warzywa. Zwinąć placek tak, aby składniki nie wypadały. Można spiąć wykałaczką. Zamiast mięsa mielonego można wykorzystać np. piersi kurczaka pokrojone w kostkę.