Wariacja na temat kebabu

wtorek 29 kwietnia 2014
  • Kebab w domowym wydaniu (fot. dok)
    Kebab w domowym wydaniu (fot. dok)
Prawdziwego kebaba trudno by było przygotować w domu. Ja jednak wymyśliłam swoją wersję tej potrawy. Jest udana, jeśli za krytyków kulinarnych uznać moje dzieci.

Składniki na 4 kebaby:

4 placki tortilli,

ok. pół kg mięsa mielonego,

pomidorki koktajlowe,

świeża czerwona papryka,

cebula czerwona,

liście zielonej sałaty,

majonez, ketchup, czosnek

Przygotowanie:

Mięso usmażyć na patelni na oleju z przyprawami: sól, pieprz, suszone zioła (dowolnie, co kto lubi). Uważać, aby się nie wysuszyło. Paprykę, pokroić w paski, cebulę w półplasterki, pomidorki przekroić na pół, liście sałaty w całości. Do miseczki wycisnąć ząbek lub dwa czosnku, dorzucić ok. trzy łyżki majonezu, tyle samo ketchupu i wymieszać. Placki podgrzać z obu stron na suchej patelni, położyć na talerzu, posmarować przygotowanym sosem, ułożyć mięso i wszystkie warzywa. Zwinąć placek tak, aby składniki nie wypadały. Można spiąć wykałaczką. Zamiast mięsa mielonego można wykorzystać np. piersi kurczaka pokrojone w kostkę.

Kategoria: Przepisy kulinarne