Pasztet domowy w sam raz na święta
Składniki na dwie foremki:
1 kg mięs (wołowina, wieprzowina, pierś indyka),
30 dag wątróbki drobiowej,
30 dag słoniny,
3 średnie cebule,
kilka ząbków czosnku,
1 bułka,
4 całe jajka,
gałka muszkatołowa,
pieprz, sól, ziele angielski, liście laurowe,
oliwa, kieliszek wódki.
Przygotowanie:
Mięso pokrojone w kostkę usmażyć (najlepiej każde osobno) z przyprawami, czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, podlewając wodą. Słoninę pokrojoną w kostkę dusić razem z cebulą. Wątróbkę także udusić w kawałkach. Wszystko przerzucić do największego garnka, chwilę dusić razem, dorzucić bułkę w kawałkach, tak żeby namokła. Po wystudzeniu zmielić wszystko dwa razy w maszynie do mielenia. Doprawić gałką muszkatołową, dolać kieliszek wódki i wrzucić jajka, wymieszać. Przełożyć do podłużnych foremek i piec ok. 1 godz. i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.