Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

poniedziałek 17 czerwca 2024
Sezon na szparagi w pełni, dlatego przedstawiamy Wam przepis na tartę ze szparagami. Pyszna na ciepło i na zimno, dobrą na śniadanie lub ciepłą kolację. To prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Zerknijcie.

 Szparagi zawierają m.in. kwas foliowy, witaminy C i E, wapń, fosfor i potas. Dzięki nim możemy zadbać o zdrową skórę, włosy, poznokcie, a także wzmocnić zęby i kości. Mamy dla Was przepis na pyszną tartę, którą przyrządza się naprawdę szybko.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

4-6 łodyg szparagów

1/2 szklanki groszku mrożonego

2 ząbki czosnku

1/2 opakowania świeżego szpinaku

1/2 pora

ser feta (3 łyżki)

2 jajka

50 ml słodkiej śmietany 30-proc.

tarty ser (4 łyżki)

przyprawy (pieprz, sól, cukier), mleko do posmarowania ciasta, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła

Przygotowanie

Ciasto francuskie dajemy do naczynia, smarujemy mlekiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza (około 15-20 min, tak aby było lekko brązowe). Na oliwie podsmażamy pokrojone szparagi, groszek, czosnek i szpinak (doprawiamy pieprzem i solą). Następnie na patelni, na maśle, podsmażymy por (pokrojony w pół plastry) z dodatkiem łyżeczki cukru. Por ma być miękki i lekko brązowy. Mieszamy masę jajeczną: jajka, starty ser, śmietankę, sól, pieprz. Na upieczoną tartę nakładamy podsmażone składniki, zalewamy masą jajeczną i nakładamy pokruszoną fetę. Całość zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne