Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami
Szparagi zawierają m.in. kwas foliowy, witaminy C i E, wapń, fosfor i potas. Dzięki nim możemy zadbać o zdrową skórę, włosy, poznokcie, a także wzmocnić zęby i kości. Mamy dla Was przepis na pyszną tartę, którą przyrządza się naprawdę szybko.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
4-6 łodyg szparagów
1/2 szklanki groszku mrożonego
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania świeżego szpinaku
1/2 pora
ser feta (3 łyżki)
2 jajka
50 ml słodkiej śmietany 30-proc.
tarty ser (4 łyżki)
przyprawy (pieprz, sól, cukier), mleko do posmarowania ciasta, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła
Przygotowanie
Ciasto francuskie dajemy do naczynia, smarujemy mlekiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza (około 15-20 min, tak aby było lekko brązowe). Na oliwie podsmażamy pokrojone szparagi, groszek, czosnek i szpinak (doprawiamy pieprzem i solą). Następnie na patelni, na maśle, podsmażymy por (pokrojony w pół plastry) z dodatkiem łyżeczki cukru. Por ma być miękki i lekko brązowy. Mieszamy masę jajeczną: jajka, starty ser, śmietankę, sól, pieprz. Na upieczoną tartę nakładamy podsmażone składniki, zalewamy masą jajeczną i nakładamy pokruszoną fetę. Całość zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni Celsjusza.
Smacznego!