Pieczonki, prażonki, duszonki - tradycyjne danie z ziemniakiem w roli głównej
Tradycyjne pieczone przygotowuje się w żeliwnym kociołku na ognisku. Nie jest to jednak oblig, bo z piekarnika wychodzi równie smaczne. Nie jest też skomplikowane i w zasadzie robi się samo - do nas należy jedynie pokrojenie składników. Zobaczcie.
Składniki (dla 4 osób)
około 1 kg ziemniaków
20 dag boczku
20 dag kiełbasy (może być Podwawelska)
1 duża marchewka
1 duża cebula
20 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie
Wszystkie składniki kroimy w talarki i układamy warstawami w żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. U mnie były to: sól, pieprz i rozmaryn. Całość polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika o temp. 175 stopni C (termoobieg) na około 1,5 godziny. Gotowe danie można posypać szczypiorem.
Smacznego!