Pieczonki, prażonki, duszonki - tradycyjne danie z ziemniakiem w roli głównej

wtorek 30 lipca 2024
Nazw tej potrawy jest wiele. Podobnie jak przepisów. Wśród składników znajdować się mogą: kiełbasa, boczek, cebula, marchewka, pieczarki, a nawet burak. Najważniejsze jest jednak niezmienne - ziemniak w roli głównej i zapiekany sposób przyrządzania.

Tradycyjne pieczone przygotowuje się w żeliwnym kociołku na ognisku. Nie jest to jednak oblig, bo z piekarnika wychodzi równie smaczne. Nie jest też skomplikowane i w zasadzie robi się samo - do nas należy jedynie pokrojenie składników. Zobaczcie.

Składniki (dla 4 osób)

około 1 kg ziemniaków

20 dag boczku

20 dag kiełbasy (może być Podwawelska)

1 duża marchewka

1 duża cebula

20 dag pieczarek

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie

Wszystkie składniki kroimy w talarki i układamy warstawami w żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. U mnie były to: sól, pieprz i rozmaryn. Całość polewamy odrobiną oleju i wstawiamy do piekarnika o temp. 175 stopni C (termoobieg) na około 1,5 godziny. Gotowe danie można posypać szczypiorem.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne