Krem z dyni na bogato
Składniki
1 mała dynia lub ¼ dużej
2 małe cebule
3 marchewki
½ papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 pomidor
½ litra bulionu
4 łyżki śmietany 30%
Sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Cebulę smażymy na złoty kolor wraz z pokrojoną w kostkę dynią, papryką, plasterkami marchewki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (trzeba to zrobić na raty, bo na raz wszystkie składniki nie zmieszczą się na patelni). Pomidor zalewamy wrzątkiem, tak, by skórka łatwo odeszła, a obranego kroimy w kosteczkę i również przesmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do bulionu i doprawiamy solą, kurkumą i gałką muszkatołową. Całość musi się jeszcze pogotować. Gdy dynia i ziemniaki będą już miękkie wszystko blendujemy i dodajemy śmietanę do smaku. Podajemy z grzankami i pestkami dyni. Grzanki można zrobić na dwa sposoby: jeżeli jest więcej osób chleb kroimy w kosteczkę, układamy na papierze do pieczenia, na blasze i na chwilę umieszczamy w nagrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku (trzeba tego pilnować, bo to naprawdę chwilka). Przy mniejszej liczbie głodomorów chleb można włożyć do tostera i potem pokroić w kosteczkę. Warto przed pokrojeniem natrzeć kromki czosnkiem.
Smacznego!