Krem z dyni na bogato

czwartek 10 października 2024
  • Krem z dyni to źródło wielu witamin, m.in. A, E i K (fot. mat. SilesiaDzieci.pl)
    Krem z dyni to źródło wielu witamin, m.in. A, E i K (fot. mat. SilesiaDzieci.pl)
Jesień to świetna pora na krem z dyni. Ta rozgrzewająca zupa smakuje jeszcze lepiej, gdy dodamy do niej więcej warzyw i aromatycznych przypraw. Do tego jest bombą witaminową i, co najważniejsze, smakuje dzieciom! Spróbujcie tego przepisu.

Składniki

1 mała dynia lub ¼ dużej

2 małe cebule

3 marchewki

½ papryki czerwonej

3 ząbki czosnku

2 ziemniaki

1 pomidor

½ litra bulionu

4 łyżki śmietany 30%

Sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Cebulę smażymy na złoty kolor wraz z pokrojoną w kostkę dynią, papryką, plasterkami marchewki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (trzeba to zrobić na raty, bo na raz wszystkie składniki nie zmieszczą się na patelni). Pomidor zalewamy wrzątkiem, tak, by skórka łatwo odeszła, a obranego kroimy w kosteczkę i również przesmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do bulionu i doprawiamy solą, kurkumą i gałką muszkatołową. Całość musi się jeszcze pogotować. Gdy dynia i ziemniaki będą już miękkie wszystko blendujemy i dodajemy śmietanę do smaku. Podajemy z grzankami i pestkami dyni. Grzanki można zrobić na dwa sposoby: jeżeli jest więcej osób chleb kroimy w kosteczkę, układamy na papierze do pieczenia, na blasze i na chwilę umieszczamy w nagrzanym do 250 stopni Celsjusza piekarniku (trzeba tego pilnować, bo to naprawdę chwilka). Przy mniejszej liczbie głodomorów chleb można włożyć do tostera i potem pokroić w kosteczkę. Warto przed pokrojeniem natrzeć kromki czosnkiem.  

Smacznego!    

Kategoria: Przepisy kulinarne