Szybka zapiekanka z tortilli z serkiem wiejskim
Z tym przepisem poradzą sobie równiez mali kucharze. Do przygotowania zapiekanki możecie użyć swoich ulubionych składników. Paprykę można zastąpić pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub grillowaną cukinią. Tortilla świetnie smakuje również z tuńczykiem. Zobaczcie naszą wersję.
Składniki
1 tortilla
1 serek wiejski
3 jajka
Szpinak baby
½ papryki czerwonej
ulubiony starty ser
sól, pieprz
Przygotowanie
Tortillę dajemy do formy do pieczenia tarty (tak by brzegi wychodziły powyżej foremki). Na ciasto nakładamy serek wiejski (odsączony ze śmietanki), wbijamy trzy jajka, dodajemy do smaku sól, pieprz. Wszystko mieszamy widelcem i rozprowadzamy równo po cieście. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, 2-3 garści świeżego szpinaku, całość posypujemy startym serem (u nas mozzarella). Całość zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!