Sernik bazyliowy

czwartek 1 maja 2014
  • Ten sernik to dość niespotykane połączenie smaków (fot. autorki przepisu)
    Ten sernik to dość niespotykane połączenie smaków (fot. autorki przepisu)
Lubicie sernik? Prawdopodobnie tak, ale czy jedliście kiedyś taki z bazylią? Dostarcza niepowtarzalnych wrażeń smakowych, zwłaszcza, gdy jest złamany słodyczą i kwaśnym smakiem cytryny.

Składniki:

Spód:
150 g kruchych ciastek,
2 łyżki masła,

Masa serowa:
500 g twarogu tłustego,
500 g mascarpone,
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 doniczki bazylii
5 jajek

Wierzch:
 400 g śmietany 18 proc,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
skórka starta z 1 cytryny

 2 świeże owoce kiwi i jagody

 

Wykonanie:

Składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Wystający papier obciąć nożyczkami. Ciastka drobno pokruszyć (najlepiej blenderem) i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy i mocno uklepać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub zmiksować w malakserze, połączyć z mascarpone. Dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. W rozdrabniaczu blendera miksować śmietankę kremówkę razem z listkami bazylii i jednym jajkiem tak długo aż masa będzie gładka bez kawałeczków bazylii. Zieloną masę wlać do masy serowej i zmiksować, następnie kolejno dodawać jajka miksując do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na spód z ciasteczek wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 80 minut.
Wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego powierzchni śmietanę wymieszaną z cukrem waniliowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut.

Po wskazanym czasie należy najpierw piekarnik wyłączyć i uchylić i dopiero po ok. 10 min. wyciągnąć i całkowicie ostudzić, a następnie obkroić nożem przy krawędzi, zdjąć obręcz i wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc bez przykrycia.

Przed podaniem udekorować obranym i pokrojonym na cienkie plasterki kiwi, jagodami oraz listkami bazylii. 

Kategoria: Przepisy kulinarne